A konzultáció bizalmi légkörben zajló beszélgetések sorozata, ahol a szerhasználó és a konzultáns közötti kapcsolat és alkalmazott szakmai módszerek (terápiás irányzatok) segítik a józanság elérését, fenntartását, a felépülés folyamatát. A konzultáció közösen meghatározott ideig és cél irányába tart, az éretlen, infantilis függőségből, az „érett függőségbe”, a kölcsönös, igazságos kapcsolatok elérésének folyamatában nyújt segítséget. A konzultáció a tanulás folyamata is, a fejlődést akadályozó viselkedés, tudás elhagyása, az ebből való „kitanulás”, új alkalmazkodó sémák elsajátítása. A kezdetben választott szer vagy viselkedés alkalmas az érzelmi állapot, közérzet szabályozására, javítására, „spirituális űr” betöltésére, probléma akkor jelentkezik, amikor ezek nyújtanak egyetlen megoldást. A függőnek alapvetően két problémája van, amikor fogyaszt szert és amikor nem fogyaszthat. A konzultáció az egészségtelen szenvedélyből (függőségből), az egészséges szenvedély, élet irányába segíti a változást. Támogat a változás szakaszaiban, a szenvedélyállapotokkal összefüggő döntések meghozatalában, segíti az egyén intra, interperszonális kapcsolat fejlődését. Külső és belső erőforrásokat mozgósít, nem hibáztat, keres bűnbakot, az egyén és család szerepét, felelősségét, kapcsolati, interakciós mintáit világítja meg. Arra tanít, hogy a függőségre használt energiát, hogyan lehet felépülés vitorlájába befogni. Kizárólag szerhasználati zavarral, viselkedési addikciókban fogadunk klienst, kettős diagnózis (komorbiditás) esetén szakellátás felkeresését javasoljuk. Gyógyszerfelírást nem végzünk, igény esetén egészségügyi addiktológiai ellátásba (ambuláns, osztályos), rehabilitációs otthonban való kerülést szervezünk.

A konzultáció menete, időtartama - első ülések során felmérésre kerül az addikció súlyossága (állapotfelmérés), ezt követően közösen megbeszélik a jelenlegi problémát, a konkrét konzultációs célt, megtervezik a konzultációt, megállapodnak a keretekről, szerződést kötnek. A konzultáció időhatáros az addikció típusa, súlyossága és fennállásnak ideje határozza meg. Általában legalább hat hónapig tartó konzultációt szoktunk javasolni, ettől lehet hosszabb, de van mikor elég néhány alkalom is (rövid intervenció). A konzultáció idejének tervezésénél számolunk azzal, a kliens a változás mely szakaszában tart. Kezdetben heti rendszerességgel, ugyanazon napokra beszéljük meg az időpontokat, a folyamat előrehaladtával a találkozások közötti idő hosszabb lesz. Egy alkalom 50 percet vesz igénybe, kérjük a pontos érkezést (nem később, nem előbb). A szenvedélybetegséget a családi betegségének is tartjuk, ezért konzultációs folyamatba lehetőség szerint alkalmanként behívjuk a családtagokat (szülő-, hozzátartozói konzultáció), vagy a konzultáció mellett,  lezárását követően addikciós fókuszú családterápiát ajánlunk meg. Online konzultációra is van lehetőség egyéniben és hozzátartozóként is.


Az alábbi problémákban, szerhasználati zavarokban nyújtok segítséget:

- alkohol, drog, gyógyszerhasználattal kapcsolatos problémák, zavarok,
- viselkedési addikciók (kórós szerencsejáték, társfüggőség, videójáték-függőség, problémás internet használat),
- ha Ön vagy hozzátartozója kockázatosnak tartja szerhasználatát, ezen már gondolkodott vagy visszajelzést tettek erre,
- problémás szerhasználat,
- függőség,
- ha hozzátartozó, családtag szerhasználata, viselkedése problémát okoz Önnek, vagy családjában (hozzátartozói konzultáció),
- állapotfelmérés,
- rövid intervenció,

- addiktológiai osztályra, rehabilitációs intézménybe való felvétel tervezése, megszervezése.
 

Képesítés - rendelkezem a terápiás, konzultációs tevékenység gyakorlásához szükséges képesítéssekkel, regisztrációs számmal, melyek kérés esetén a rendelőben megtekinthetők, ellenőrizhetők. Végzettséget a Debreceni Egyetem, Magyar Családterápiás Egyesület, Semmelweis Egyetem, alap- és szakképzésében szereztem meg. Pszichoterápiás tevékenységet nem folytatunk.